dilluns, 22 d’abril del 2024

GR-7: Hostal del Cap del Pla-Solsona (i II)



Edificacions









L'antiga església

















Cal Billot











Camins i Paisatges



* Isabel C












Senyals








Planta i flora




* -Isabel



Avui hem fet l’etapa de la GR-7 Hostal del Cap del Pla fins a Solsona. Una excursió molt bonica força planera, però en determinats punts amb baixades notables. Caminar pel terreny, amb un paisatge verd -camps de blat-, gràcies a les pluges de maig, han creat una verdor que competia amb el blau del cel. He perdut l'anorac on portava les claus del cotxe. M’he adonat que ho havia perdut molt més tard. Donava per fet la pèrdua, no recordava que les claus estaven a dins. Per una sort increïble, uns ciclistes han trobat l’anorac dins de la seva funda, devia haver-me caigut quan creuàvem la carretera. Hi han parat l'autocar on anaven els companys que feien la ruta curta. Com sabien que havien de parar aquell autocar? Un autèntic miracle!

Un del moments estel•lars de l’excursió ha estat arribar al pont de l’Afrau. “A mitja ruta arribem al punt culminant de la caminada: el pont de l’Afrau, un aqüeducte monumental de més de 27 metres d’alçària per 60 de llargària de mitjan segle XVIII. Aquesta gran obra d’infraestructura hidràulica canalitzava i portava l’aigua de Lladurs fins a Solsona.”, [https://turismesolsones.com/ruta/pont-de-lafrau-2/].  L’Alba, la nostra guia entusiasta, ens ha explicat com aquest pont va jugar un paper important dins de la Guerres Carlines a Solsona, a part de portar aigua. Una part del grup ha a travessat el pont i l’altre grup hem fet la volta. Hem arribar al Parc de la Mare de la Font. Un lloc ple d’arbres i gent. Allà la Ramona havia preparat taula per tots nosaltres. La seva generositat és digna d'admiració i menció.

Per saber més de les Guerres Carlines:

https://ca.wikipedia.org/wiki/Guerres_Carlines

https://lealtadalalealtad.wordpress.com/2019/03/11/el-primer-carlisme-a-solsona-2019/

https://publicaciones.defensa.gob.es/media/downloadable/files/links/r/h/rhm_extra_ii_2022_.pdf [ASPECTOS MILITARES DE LA GUERRA CIVIL DE LOS SIETE AÑOS EN CATALUÑA (1833-1840) Manuel SANTIRSO RODRÍGUEZ1]

https://raco.cat/index.php/Dovella/article/download/20217/321438

VV.AA. Història de Catalunya. Dirigida per Pierre Vilar. Vol V. Josep Fontana. La fi de l'antic règim i la industrialització (1878-1868). Edicions 62. Barcelona, 1988.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada