dimecres, 8 de maig del 2024

Obituari: Daniel Kahneman (1934-2024)

 




Daniel Kahneman, va morir el 27 de març. Premi Nobel d'Economia, psicologia cognitiva, i divulgador, assagista, a Espanya s'el coneix per el seu llibre Pensar rápido, pensar despacio*". 


"El treball del psicòleg Daniel Kahneman, que ha mort als 90 anys, va portar a repensar la presa de decisions en àrees tan diverses com les negociacions polítiques, el tractament mèdic i el reclutament de jugadors de beisbol, escriu el científic del comportament Eldar Shafir. Kahneman i el psicòleg Amos Tversky van demostrar que la presa de decisions es guiava més sovint per l'instint i les emocions que per la lògica i la raó , un enfocament que li va guanyar el Premi Nobel d'economia el 2002 i va llançar el camp de l'economia del comportament. Kahneman va gaudir de "col·laboracions adversàries", escriu Shafir, però es va mantenir suau i modest. Ell "estava obert a la possibilitat que ell mateix s'equivocava sovint". (https://doi.org/10.1038/d41586-024-01344-6)


La gent en general tendeix a l'hora de solucionar problemes, anar per la pendent més fàcil. Per què aquests errors? La resposta rau en la tendència del nostre sistema d'intuïció (S1) a anteposar la seva tendència a dir el primer que li ve al cap, mentre que el sistema de reflexió (S2) li costa posar-se, perquè la tendència natural del nostre sistema intel·lectiu és la mandra(1). 


*Daniel Kahneman, Pensar rápido, pensar despacio Trad. Joaquín  Chamorro Mielke.  ed.Debolsillo, Barcelona, 2013.

(1) https://viajesylecturas.blogspot.com/2018/06/acertijo-ii-solucion.html

(1) https://viajesylecturas.blogspot.com/2014/09/de-priamo-jordi-pujol.html


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada