dimecres, 7 de juny del 2023

Heine viatge per el Harz (V)

Heine viatge per el Harz* (V) 





...

"No hi ha res més anguniejant que veure causalment el propi rostre en un mirall a la llum de la lluna. Al mateix temps tocà una campana feixuga, pregona, i amb tanta durada i tan lentament que, desprès de les dotze campanades, vaig creure tot convençut que entretant s'havien escolat realment dotze hores i que el rellotge hauria de tornar a començar a tocar les dotze de bell nou. Entre la penúltima i l'última campanada tocà un altre rellotge molt de pressa, gairebé escridassant i potser enutjat per la lentitud dels seu compare. Quan les dues llengües de ferro, emmudiren i un silenci de mort regnà a tota la casa, tot d'una em semblà sentir al corredor, davant la meva cambra, un soroll vacil·lant i defallit, com el pas insegur d'un vell. Finalment, s'obrí la porta oi lentament entrà el difunt doctor Saul Ascher" (pàg.37). (...) "En quina relació racional es trobaria una aparició d'aquesta mena amb la raó? La raó, dic, raó". I el fantasma passà a fer una anàlisi de la raó, cità la Crítica de la raó pura** de Kant, vol 2, primera part, llibre segon, capítol primer, la diferència entre fenòmens i noúmens, després tractà la problemàtica creença en fantasmes, deixà anar un sil·logisme darrera l'altre i acabà demostrant per lògica que no hi ha fantasmes en absolut" (pàg.38).


*Heinrich Heine. Quadres de viatges. Trad. Joan Fontcuberta. Les millors obres de la literatura universal 25. Edicions 62 i la Caixa. Barcelona, 1983.

** Immanuel Kant. Crítica de la razón pura. Traducción. Notas e Indices Pedro Ribas. Ediciones Alfaguara. Madrid.1978. (Doctrina Trascendental del juicio (o analítica de los principios) Capítulo III. El fundamento de la distinción de todos los objetos en general en fenómeno y numenos)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada